Skip to main content

Mijn grens als sporter

1. Je coach bepaalt wanneer die de kleedkamer binnengaat. Wat vind jij?



Go!

"Tuurlijk, want de coach hoort bij het team. Die moet gewoon z’n werk kunnen doen. Na een gewonnen wedstrijd mag de coach meedelen in het succes, toch?"

No go!

"Tijdens het omkleden is een coach niet nodig. Een wedstrijdbespreking kan op een ander moment of andere plek. Zeker in een kleedkamer heb je recht op je privacy!"

Dit is de grens

Jij en je team maken afspraken met de coach over het wel of niet betreden van de kleedkamer. Ben je minderjarig? Dan hebben je ouders hierin inspraak. Voorbeeld: bij een damesvolleybalteam is de coach een man. Samen is afgesproken dat een van de speelsters de coach komt halen als iedereen daar klaar voor is. Voel jij je onprettig in de kleedkamer van je club? Maak het bespreekbaar bij de coach, je teamgenoten en je ouders. Wil je een melding doen? Dan kan hier.

2. De scheidsrechter ‘homo’ noemen moet kunnen. Wat vind jij?



Go!

"Homo is geen scheldwoord. Je hoort het overal en de tegenstanders roepen het ook. Als de scheidsrechter een fout maakt, moet je daar iets van kunnen zeggen."

No go!

"Je emoties botvieren op een ander is nooit oké. Je kwetst de ander, ook al bedoel je het misschien niet persoonlijk. Je bezorgt je vereniging op die manier een slechte naam."

Dit is de grens

Het roepen van ‘homo’ kan heel kwetsend zijn voor groepen in de samenleving. Daarom geldt op sportverenigingen dat er niet wordt gescholden of geschreeuwd. Spreek teamgenoten of ouders langs de kant hierop aan. Wil of durf je dit niet? Maak het onderwerp dan bespreekbaar bij anderen, bijvoorbeeld bij de vertrouwenscontactpersoon van je vereniging.

3. In elk team zit nu eenmaal een pispaaltje. Wat vind jij?



Go!

"Dat pispaaltje is gewoon minder goed, dat weet iedereen! Je moet een voorbeeld stellen voor de rest, want winnen is wat telt. Een harde grap moet kunnen en die teamgenoot lijkt het niet erg te vinden."

No go!

"Pesten is een no go, ook al bedoel je het lollig. Van iemand buitensluiten wordt het team echt niet beter!"

Dit is de grens

Pestgedrag kan leiden tot psychische problemen bij degene die het overkomt. Dit zou je zelf ook niet willen. Zie jij dat de spullen van een teamgenoot wekelijks worden kwijtgemaakt? Is er altijd eentje die wordt overgeslagen bij de high five? Ga dan het gesprek aan met je coach.

4. Je coach mag op elk moment met je appen. Wat vind jij?



Go!

"Handig en gezellig! Ik heb geen probleem met contact over de app. Tijdens de training is er meestal geen tijd om te kletsen, dus waarom niet?"

No go!

"Sport en privé hoor je te scheiden. Ik vind het niet gepast dat een coach contact zoekt buiten de vereniging om."

Dit is de grens

Ben je minderjarig? Dan is online contact tussen jou en je coach niet wenselijk. De coach neemt als het nodig is altijd contact op met je ouders. Voor sporters vanaf 18 jaar geldt dat er altijd wederzijdse goedkeuring moet zijn om via Whatsapp te communiceren. Een coach die seksueel getinte verzoekjes stuurt? Dat is een no go! Heb je zelf zoiets gezien of meegemaakt? Meld het en maak het bespreekbaar. Kijk hier hoe je dat aanpakt.

5. Je coach mag je aanraken als dat nodig is, bijvoorbeeld om te helpen bij een tennis- of zwemslag. Wat vind jij?



Go!

"Logisch, hoe moet je het anders leren? Lichamelijk contact met je coach hoort bij een goede training."

No go!

"Niet nodig, toch? Het voelt niet prettig als je coach zo dichtbij komt, ook al is het een prima persoon. Doe die slag maar voor, dan doe ik hem na."

Dit is de grens

Lichamelijk contact is niet vanzelfsprekend en je coach mag er nooit vanuit gaan dat jij het oké vindt. De coach zal altijd eerst uitleggen waarom het nodig is en om toestemming vragen. Gaat jouw coach over jouw grenzen? Hou dit nooit voor jezelf en praat erover. Deze stappen kun je zetten.

6. Je mag weigeren om met een ander teamlid samen te spelen. Wat vind jij?



Go!

"Als iemand het teamniveau naar beneden haalt of niet past binnen de groep, weiger ik met die persoon te spelen. Niemand kan mij verplichten!"

No go!

"Bij de teamindeling leg je je gewoon neer. Iedereen die contributie betaalt moet kunnen meedoen."

Dit is de grens

Weigeren om met een ander teamlid te spelen is uitsluiting en overschrijdend gedrag. Voor de betreffende persoon is het kwetsend. De vereniging bepaalt de teamindeling, daar hebben spelers geen invloed op. Je mag het er niet mee eens zijn, maar je mag niet weigeren.

7. Als je lid bent van een team doe je mee met alle gebruiken, dus ook met alcohol drinken na de wedstrijd. Wat vind jij?



Go!

"Het teamgevoel stopt niet na een wedstrijd. Aan tradities en gewoontes doe je gewoon mee! Het is toch leuk?"

No go!

"Als het niet prettig voelt, ben ik niks verplicht. Ik kies voor deze vereniging vanwege de sport."

Dit is de grens

Je mag altijd je grens aangeven en bewaken. Het is dus niet verplicht om mee te doen aan dingen die je niet prettig vindt, zoals ‘zuipen’ in de kantine. Ervaar jij op jouw vereniging groepsdruk? Praat er dan over met je teamgenoten of je coach. Lees hier hoe je zo’n gesprek aanpakt.

8. Foto’s van wedstrijden mag je delen op je social media. Wat vind jij?



Go!

"Succes moet je delen, toch? Iedereen zit op social media en ik bepaal zelf wat ik op mijn Facebook of Insta zet."

No go!

"Zonder toestemming van iedereen die op de foto staat kun je het beter niet doen. Je weet nooit hoe een ander zich daarbij voelt."

Dit is de grens

Het zonder toestemming van sporters of ouders delen van foto’s op je social media is wettelijk niet toegestaan. Heb je met je team een eigen groepsapp? Dan maak je samen afspraken over wat je wel of niet deelt in die groep.

Jij staat er niet alleen voor

Grenzen verleg je, die overschrijd je niet.

Twijfel je over bepaalde stellingen?